Niels in actie

In 2011 was Niels succesvol als tijdelijk Tweede Kamerlid. Niels redde het duurzaam inkopen door de overheid, maakte het de regering lastig in een door hem afgedwongen spoeddebat over de Joint Strike Fighter (JSF) en dwong premier Rutte om afstand te nemen van de Egyptische despoot Mubarak.

Niels: “Dat smaakt naar meer. Ik heb in korte tijd veel kunnen doen. Ik kijk ernaar uit om terug te keren in de Tweede Kamer. Onze open samenlevingen schudden op hun grondvesten. Brexit en de verkiezing van Trump bewijzen dat populisten en fact-free politics kunnen winnen. Onze toekomst staat op het spel. Ik ben strijdbaarder dan ooit. Samen met alle progressieve krachten in Nederland en Europa kunnen we xenofobie, populisme en polarisatie bestrijden met een positief verhaal en echte oplossingen.”

 

Femke zwaait Niels in Middelburg uit. Niels toerde in 2010 onder de slogan ‘Boerenzoen zoekt toekomst’ door Nederland op zoek naar duurzame boeren.

Niels: ‘’Boeren in Nederland zitten vast in een rat race to the bottom. Ongebreidelde schaalvergroting is vaak de enige manier om te overleven. Het gevolg is ongezond voedsel op ons bord, bestrijdingsmiddelen in het water en dierenleed in de stallen. Dat moet veranderen. Gelukkig zijn er veel duurzame boeren in Nederland. Zij laten zien dat het anders kan. Het was inspirerend om in korte tijd zoveel toekomstgerichte boeren te ontmoeten. Ik wil hun bondgenoot zijn in de Tweede Kamer.’’

 

Letterlijk met de poten in de modder! Niels ploegt het land. Dit keer zonder tractor. Niels werkt in Bangladesh met boeren aan klimaatbestendige landbouw.

Niels: “De landbouw in Bangladesh staat onder grote druk door de klimaatcrisis. In het zuiden gaan oogsten verloren door zout water en overstromingen, terwijl er in het noorden watertekorten zijn. Ik werk samen met boeren hier aan oplossingen, zoals hogere dijken, betere drainage en nieuwe gewassen. De strijdbaarheid en tomeloze energie van boeren hier werkt aanstekelijk!”

In 2013 was Niels op uitnodiging van Eurocommissaris Kristalina Georgieva in Brussel om de Europese Commissie te adviseren over haar ontwikkelingsagenda. Hij kon natuurlijk niet met lege handen aankomen en nam een Bengalese sjawl voor haar mee.

Niels: “De Eurocommissaris was blij met de sjawl en met mijn adviezen. Ik adviseerde haar om in het ontwikkelingsbeleid van onze Europese Unie in te zetten op klimaatbeleid en eerlijke handel. Ik adviseerde haar ook om een nieuw vrijwilligersprogramma op te zetten, zodat Europese jongeren ervaring op kunnen doen in ontwikkelingslanden. De Europese ontwikkelingssector vergrijst in rap tempo en het is belangrijk om jonge mensen aan te trekken.”