‘Onderschat nooit de kracht van herhaling’. Het is een belangrijke debatregel die me goed is bij gebleven, ook nu ik al een tijdje ben gestopt met wedstrijddebatteren. De stelregel ‘zeg wat je gaat zeggen, zeg het en zeg wat je gezegd hebt’ komt ook in politieke debatten goed van pas. De kunst is wel dat je steeds even net iets andere woorden gebruikt. Anders wordt het saai en krijg je het verwijt dat je drie keer hetzelfde zegt.

Ook richting de media kun je best scoren door jezelf te herhalen. Een idee hoeft niet nieuw te zijn om er nieuws van te kunnen maken. De kunst is om het in een origineel jasje te steken. Zo hebben we met DWARS een keer nieuws gemaakt door een karbonadeknaak voor te stellen. Een heffing op bio-industrie vlees, waarvan de opbrengst wordt gebruikt om biologisch vlees goedkoper te maken. Geen nieuw idee natuurlijk, maar het moment was goed gekozen, we presenteerden ons voorstel  op Dierendag, en de term karbonadeknaak was wel nieuw, waardoor ons voorstel redelijk wat media-aandacht kreeg.

Vandaag kregen de (neo)liberale jongeren van de JOVD het voor elkaar om met een oud standpunt in een nieuw jasje, nieuws te maken. Ik moet zeggen dat de term ‘Blijf van mijn Huis-huis’ knap gevonden is. Het is vooral een ludieke actie, want het gebeurt nauwelijks dat er panden worden gekraakt van kleine, weerloze kraakslachtoffertjes. In bijna alle gevallen zijn het de panden van speculanten en van grote (semi-publieke) organisaties, zoals woningbouwcorporaties, die bij een kraak tijdelijk in gebruik worden genomen door woningzoekenden. Uit ervaring kan ik vertellen dat zij hun rechten prima kennen en de weg naar de rechter ook wel weten te vinden. Daar hebben ze de JOVD echt niet bij nodig.

Toch wil ik de (neo)liberale jongeren wel complimenteren. Ze hebben van iets zonder enige nieuwswaarde, namelijk dat ze tegen kraken zijn, op ludieke wijze nieuws weten te maken. En dan past sportiviteit en is een compliment op z’n plaats.

Los van de inhoud natuurlijk. Een aantal jaar geleden heb ik in een interview in het NRC al weleens kort uitgelegd waarom ik destijds zelf kraakte. Let niet op de foto trouwens. Een en ander had ik ook eerder al samen met Esther toegelicht in een ingezonden stuk in diezelfde krant. Het moge duidelijk zijn dat ik voorstander ben van kraken en het recht om te kraken graag verdedig. De opmerking van de JOVD dat krakers vooral overlast veroorzaken stoot me bovendien tegen de borst. Geen sympathie dus voor de inhoud van de actie, maar wel voor het originele jasje.           

Zie voor meer ludieke actie ook de website van Steenbreek

Steenbreek